Välj en sida

Intervju med Christoffer Colliander, grundare till PolarBears Sundsvall

Christoffer Colliander är en av grundarna till badgruppen PolarBears i Sundsvall. En kall vinterdag förra året provade Christoffer att bada i isvak och nu blir det bad varje vecka.

 

Vad är viktigt att tänka på ur säkerhetshänseende när man sågar upp en isvak?

— Det viktigaste är att först ta reda på hur tjock isen är. Kan jag gå ut på den, eller finns det risk att den går sönder? Det är bra att tänka på vilka kläder man ska ha på sig ifall utifall man ramlar i. Beroende på vart man tänkt att placera isvaken är det självklart bra att hålla koll på vad för andra aktiviteter som brukar ske just där. Är det till exempel många som åker långfärdsskridskor i området, så är det klokt att inte hamna precis i deras farled.

 

Hur gör man när man bygger en isvak?

— Vi på PolarBears Sundsvall har gjort det lätt för oss, vi använder en vanlig isborr för att göra hål i hörnen av isvaken. Sedan har vi en stor issåg som vi sågar mellan hålen med. Här är viktigt att man håller sågen lodrätt när man sågar, annars är det lätt hänt att isen kilar fast sig.

— Det är att föredra att ha något att ta upp isen med. Det går ibland att skjuta under flaken under isen, men det finns risk att de flyter tillbaka. Man kan behöva dela på de större isflaken för att lättare kunna hantera isen och forsla bort den.

 

Vad behövs för att bygga en isvak?

— Borr och såg, resten brukar kunna lösa sig. Något att få upp isen med. Det funkar med händerna, men kan vara bra att ha ett par handskar så inte händerna är för nerkylda innan det är dags att bada.

 

Hur markerar ni isvaken?

— I vintras markerade vi den genom att borra små hål och sätta i granris runt den. Vi ställde även upp de isblock som vi tog upp runt vaken.

 

Vilka temperaturer ligger vattnet i en isvak på?

— Vattnet ligger på ungefär 2 grader i vaken.

 

Blir det snabba dopp, eller klarar man att vara i ett tag?

— Det beror på vem man är! Vi försöker alltid få de som badar med oss att stanna i tills andningen har släppt och man kan andas lugnt. Men jag skulle säga att med rätt intention och med lite hjälp klarar de som vill att vara i minst 30 sekunder. Oftast över en minut.