Intervju med Anna-Carin Nordin
Sveriges främsta långdistanssimmerska
“Seven summits”, dvs att bestiga det högsta berget på varje av de sju kontinenterna är en känd utmaning, men dess motsvarighet till havs, Ocean Seven, är en mer anonym företeelse. För att ha fullbordat en Ocean Seven ska du ha simmat sju sk “kanalsimningar” på respektive kontinent, där den längsta sträckan är 43 km i Molokai-kanalen mellan Oahu och Molokai på Hawaii. Utan varken vila eller våtdräkt ska du klara av att simma långa distanser och samtidigt tackla starka strömmar, höga vågor, simning i kallt vatten och väja för brännmaneter och annat djurliv i havet. 2013 blev Anna-Carin Nordin är den första kvinnan i världen som klarat av de sju havssimningarna i Ocean Seven. Det tog henne tre år att fullborda utmaningen.
Du har ju förutom Ocean Seven genomfört en rad andra utmanande havssimningar. Om man blickar bakåt, när började ditt intresse för simning och vad fick dig att ta steget vidare till de mer tuffare havssimningarna?
— Jag har simmat hela mitt liv. I tonåren tävlade jag i långlopp i Serige. När jag var 25 år deltog jag i så kallade Masterstävlingar runt om i landet och det var vid en mastertävling i Sydsverige som jag fick upp ögonen för de längre havssimningarna. Det var Leif Gillberg från Ängelholm som inspirerade mig med sina långdistanssimningar i slutet 50-talet 60 talet. Han frågade ”När ska du börja simma de riktiga simningarna?” Det kändes lite som ett slag under bältet måste jag säga. Jag sög på den karamellen ett tag och började fundera på alternativen framåt. Engelska kanalen låg närmast i tanken och jag började förbereda för min första långdistanssimning till havs.
Och så började resan mot Ocean Seven. År 2010 genomförde Anna-Carin sin första långdistanssimning i Engelska kanalen, en sträcka på 34 km som hon simmade på 12 timmar och 59 sekunder i 17 gradigt vatten. Den simningen klarade hon utan problem och snart därefter var det dags att planera för nästa äventyr, North Channel på Irland. En sträcka på 35 km i cirka 13 gradigt vatten. Att klara av en sådan lång sträcka i kallt vatten kräver sina förberedelser och Anna-Carin började träna på att klara av kylan med hjälp av kalla bad hemmavid. En månad innan simningen var Anna-Carin på plats på Irland för att träna i de lokala förhållandena. Men första bekantskapen med vattnet i North Channel blev avskräckande.
En enorm mental och fysisk utmaning
Vilken är din drivkraft?
Vilken är din nästa utmaning?
Är du aldrig rädd inför en långdistanssimning?
Vad äter du under en långdistanssimning?
Vad är de viktigaste faktorerna för att lyckas?
Vad har du för knep för att bemästra kylan?
Hur finansierar du dina långdistanssimningar?
Går det att uppskatta din ungefärliga hastighet för längre sträckor?
Anna-Carins sträckor i Ocean Seven
- Irländska kanalen, mellan Skottland och Irland, 35 km.
- Cooksundet, mellan nord- och sydön på Nya Zeeland, 34 km.
- Molokai-kanalen mellan Oahu och Molokai på Hawaii, 43 km.
- Engelska kanalen, mellan England och Frankrike, 34 km.
- Catalinakanalen, mellan Santa Catalina Island och Kaliforniens fastland, 33,7 km.
- Tsugaru-kanalen, mellan öarna Honshu och Hokkaido på Japan, 19 km.
-
Gibraltarsundet, mellan Europa och Afrika, 14 km
Ytterligare meriter av Anna-Carin
- Öland runt, en sträcka p 333k 117h 5min på 18 dagar 32st simpass
- Eckerö till Grisslehamn en sträcka på 43 km 14 juli 2011 på knappa 14timmar 30minuter.
- Världsrekord som Ice Swimmer. Den 2 november 2012 simmade hon 1,6 kilometer på tiden 31 minuter och 18 sekunder, tre minuter snabbare än det tidigare rekordet. Vattentemperatur var cirka fyra grader.
- 2011 VM-guld i vintersim Riga.
Kanalsimning
Kanalsimning innebär att simma längre distanser över kanaler – naturliga sund eller grävda kanaler. Den mest bekanta formen av kanalsimning torde vara att simma över Engelska kanalen. Sträckan Dover-Calais, som är den kortaste sträckan mellan engelska och franska kusten, är 32,31 km. Den första person att framgångsrikt simma Dover-Calais var Matthew Webb 24-25 augusti 1875.