Välj en sida

Allt du behöver veta om isvak

Att bada i en isvak ses av många som det ultimata kallbadet. Temperaturen i vattnet ligger runt 0-2 grader och runt om har vattnet tagit sig en fast form. Men, med is har du ytterligare en faktor att ta hänsyn till. Behöver du dessutom bearbeta isen för att komma i är det några saker du bör känna till. Därför har vi tagit fram en guide hur du tar upp en isvak på ett säkert sätt och summerat vilka lagar och regler som gäller. 

Isvett med Svenska Livräddningssällskapet

I intervjun med Johan Söderlund på Svenska Livräddningssällskapet får du en lektion i isvett och information om vilka regler som gäller när du byggt en isvak.

TILL ARTIKELN

 

Intervjuer med isvaksbadare

Här hittar du intervjuer med våra följare Moa, Christoffer, Kim och Johnny som alla tagit upp en isvak och är hängivna kallbadare. De berättar om sina erfarenheter av isvaksbad och hur de gör när det sågar upp en vak.

TILL ARTIKEL

Så bygger du din isvak

Här har Svenska Livräddningssällskapet satt ihop instruktion till oss kallbadare  – läs och ladda gärna ned och sprid till fler kallbadare.

LÄS OCH LADDA NER

 

Sundsvalls kommun

Vi tycker att kommuner borde ta en större plats i att främja kallbad och stötta med badplatser under vintern. Därför blev vi extra glada när vi fick höra att Sundsvalls kommun har en tradition att samarbeta med skolorna i kommunen och låta skolungdomar prova på isvaksbad. Mer om arbetet i artikeln med Henrik LIndén.

TILL ARTIKELN

Så håller du vaken öppen

Det kan vara rätt arbetsamt att hålla en vak öppen ifall vintern blir kall. Här kan du läsa mer om hur man …

TILL ARTIKELN

 

Det är såklart viktigt att ha respekt för att vistas på is under vintertid. Men, precis som Johan på Svenska Livräddningssällskapet säger, det är inte isen i sig som är farlig, det är okunskapen.